Apparatuur

Ontdek de charme van volledig off-the-grid zijn met een camper, terwijl je nog steeds geniet van het gemak van direct toegankelijke elektriciteit. 

99%

Ontdek het gemak van vrijheid met een camper uitgerust met een huishoudaccu. Deze secundaire energiebron staat los van de startaccu en biedt jou de mogelijkheid om stroom te gebruiken in je camper, zelfs voor essentiële functies zoals LED-lampen en een compressorkoelkast. Geniet van onafhankelijkheid en veilige jacht op stroompalen dankzij de betrouwbare huishoudaccu.

8/10

Zonnepanelen voor Campers: Steeds meer liefhebbers van campers installeren zonnepanelen op hun voertuig. Deze trend kan campers een wereld van vrijheid bieden. Door je eigen energie op te wekken, zijn zonnepanelen een perfecte keuze voor kampeerders die graag onafhankelijk in de natuur kamperen. Ze maken je immers zelfvoorzienend! Maar wat is het rendement van zonnepanelen op een camper en hoeveel heb je nodig? Waar vind je betaalbare zonnepanelen speciaal voor campers? En moet je deze in serie of parallel schakelen “We hebben dit alles onderzocht en delen onze ervaringen met het samenstellen van de panelen. Wij van VanLife Centrum vertellen jealles wat je moet weten over camper zonnepanelen, van de aankoop tot de installatie.

80%

In je camper zul je vaak apparaten gebruiken of opladen die 230 volt vereisen, terwijl de elektriciteitsvoorziening in de camper 12 volt is. Om deze reden is het nodig de spanning van de 12 volts accu om te zetten naar 230 volt, waarvoor een omvormer nodig is. Er zijn acculaders beschikbaar die zowel de functies van laden als omvormen combineren. Het is verstandig om te kiezen voor een acculader met een ingebouwde omvormerfunctie, omdat dit zowel kosten bespaart als ruimte in je camper.

 MPPT-regelaars

MPPT, wat staat voor Maximum Power Point Tracking, zijn regelaars die ontworpen zijn om het maximale vermogen uit zonnepanelen te halen. Ze converteren het hoge voltage dat door de zonnepanelen wordt opgewekt naar een niveau dat compatibel is met een 12 volt systeem. Tegelijkertijd benutten ze dit hoge voltage om een zo hoog mogelijke stroom te produceren, wat resulteert in een snellere oplaadtijd van de accu. Het is echter belangrijk om te weten dat MPPT-regelaars doorgaans duurder zijn dan andere typen regelaars.

PWM-regelaars

PWM-regelaars, waarbij PWM staat voor Pulse Width Modulation, zijn ontworpen om het voltage van zonnepanelen te verlagen naar een niveau dat past bij een 12 volt systeem. Zodra het voltage is aangepast, genereren deze regelaars een passende stroomsterkte. Het is echter belangrijk om op te merken dat je met PWM-regelaars niet het volledige potentieel van je zonnepanelen benut.